EUROPESE RIJBEWIJS RICHTLIJN

LEES HIER DE VERKLARING.

EUROPESE RIJBEWIJS RICHTLIJN

Deze regelgeving is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat je vanaf je 21e jaar op een driewielige motor met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden.


Daarvoor heb je rijbewijs A nodig.
De praktijkexamens voor de categorieën A1, A2 en A leg je af op een tweewielige motor, er is dus geen examen voor driewielige motoren. 
Voor het praktijkexamen AVB (voertuigbeheersing) moet je geslaagd zijn voor het motortheorie-examen. Ben je dat niet, dan moet je jouw geldig militair theoriecertificaat tonen, of jouw geldig Nederlands rijbewijs B, A1, A2 of A automaat of jouw geldig EU-, EER- of Zwitsers rijbewijs B, A1, A2 of A automaat. 
Voor het praktijkexamen AVD (verkeersdeelname) moet je geslaagd zijn voor het motortheorie-examen.
Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.
Waar mag ik op rijden als ik code 80 op mijn rijbewijs voor de zware categorie (A) heb?
Motor van de categorie A1
Driewielige motor van de categorie A1 (<15kW)
Motor van de categorie A2
Driewielige motor van de categorie A (>15kW)
Waar mag ik op rijden als ik code 80  niet (meer)  op mijn rijbewijs voor de zware categorie (A) heb?
Motor van de categorie A1
Driewielige motor van de categorie A1 (<15kW)
Motor van de categorie A2
Motor van de categorie A
Driewielige motor van de categorie A (>15kW)

VOORBEELDEN

Ter verduidelijking, hierbij twee voorbeelden van het halen van het A-rijbewijs als je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs.

1.
Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Je haalt vervolgens op je 21e het A-rijbewijs (zware categorie) door het AVB en AVD-examen af te leggen. Je krijgt dan code 80 op je rijbewijs vermeld. Op het moment dat je in dit geval twee jaar het A2-rijbewijs bezit, dus op je 22e, vervalt code 80. Je moet dan wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente.
2.

Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Als je het A2-rijbewijs twee jaar bezit, haal je het A-rijbewijs (zware categorie) via het getrapte traject. Je krijgt dan geen code 80 op je rijbewijs vermeld.
VERMOGEN
Welke motorrijbewijs (A1, A2 of A) je nodig hebt, hangt af van het vermogen van de motor.